szemuvegvilag-retegezettlencse1

Mi befolyásolja a szemüveglencsék vastagságát?

A dioptriás szemüveget viselő embereket már az a tény is izgatja, hogy új keretet választhat lencséiknek. A legtöbb ember erre összpontosít. De egyeseknek figyelembe kell venniük a lencsék vastagságát is. Lehet, hogy Ön egyike azoknak, akik panaszkodnak a vastag dioptriás szemüvegük miatt. Ahhoz, hogy megértsük, miért léteznek ezek a vastag lencsék, ismernünk kell a törésmutatót, a keretméretet , a pupillatávolságot és az előírt dioptriaértéket.

 

1. Lencse index=törésmutató

A lencseindex a lencse anyagának törőképességét jelző számra vonatkozik, amely jelzi a lencse vastagságát. Egyes esetekben az anyagok, különösen a nagy indexű lencsékben használt anyagok , hatékonyabban törik meg a fényt. A magas törésmutatójú lencsék rendelése esetén a magas dioptriájú lencsék sokkal vékonyabbal lesznek, mint alacsony törésmutató esetén. Minél nagyobb a dioptria, annál vastagabb a lencse, és annál fontosabb, hogy magas törésmutatójú lencsét rendeljünk.

 

2. Keret mérete

A megfelelő keret kiválasztása is elengedhetetlen, különösen a magas dioptriával rendelkezők számára. Ha nagyobb keretméretet választ a lencse vastagsága is növekszik. A mínuszos lencsék széle vékony, a közepük vastag. A kerekebb keretformák segítenek csökkenteni a lencse vastagságának bizonyos területeit.

 

3. Vényérték

Minél erősebb a dioptriaérték, annál vastagabb a lencse. Természetesen dönthet úgy, hogy vékonyabb lencséket szeretne; ezt magasabb törésmutatójú lencsék vásárlásával érheti el. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy drágább lesz a szemüveg.

 

4. PD pupillatávolság

A PD a két pupilla közepe közötti távolságot jelöli. Az optikai központnak egy vonalban kell lennie a pupilla közepével, hogy optimalizálja a látást és minimalizálja a torzítást. Bármilyen pupillatávolság is van, az nem jó vagy rossz. Ez csak egy puszta mérés, amely alapvetően az ember két szemének egymástól való távolságát jelzi.

 

Hogyan vásároljunk megfelelő keretet a lencsevastagság alapján?

 

Mindig szabadon választhat, hogy milyen keretet vásároljon szemüvegéhez . Útmutatásként és a lencsevastagság figyelembevételével azonban érdemes megfontolni ezeket a tippeket, vásárlás előtt.

 

1. Válasszon kisebb kereteket. Ha erős a dioptriája, kerülje a nagy téglalap alakú szemüvegkereteket, különösen az éles, szögletes szélűeket. A kisebb, ovális keretek kiváló választás, mivel segítenek csökkenteni a torzulást és a vastagságot, amelyek általában a széleken láthatók nagyobb keretek használatakor.

 

2. A kerekebb keretek segíthetnek álcázni az erősebb dioptriákat. Számos kerek szemüvegkeret kisebb lencseszélességgel érkezik. Ez azt jelenti, hogy a lencse vékonyabbnak tűnik. A szélesebb lencsék azt eredményezhetik, hogy a lencsék kilátszanak a keret szélein és feltűnőbbek lesznek.

 

3. A műanyag keretek ideálisabbak, mint a fémek. A vastagabb műanyag keretek lehetővé teszik a lencse vastagságának jobb elrejtését, azaz a lencséből nem sok lóg ki.

 

4. Kerülje a keret nélküli és damilos keretek használatát. A vastagabb keretek általában jobban megfelelnek vastagabb lencséknek. A keret nélküli és damilos keretekben feltűnőbbek a vastag lencsék.

 

𝐎𝐏𝐓𝐈𝐊𝐕𝐀́𝐑𝐈𝐔𝐌 – Szemrevaló megoldások!

Foglaljon időpontot online!

Jelentkezzen be itt: 

https://optikvarium.hu/idopontfoglalas/

Üzleteink:

NYÍREGYHÁZA

Bocskai utca 15. | +36 42 872 047

Vasgyár utca 2. | +36 42 313 114

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *