OP-Hogyan szokhatjuk meg ...

Hogyan szokhatjuk meg gyorsan és egyszerűen új progresszív lencsénket?

A bifokális lencsék után a progresszív lencsék nagy lépést és fontos váltást jelentettek az optikai lencse technológiában. A fejlett technológia ellenére azonban sok téves információ kering azzal kapcsolatban, hogy milyen nehéz megszokni őket. Az igazság az, hogy a megfelelő, személyre szabott lencsetervezés könnyebb megszokást eredményez, mint valaha gondolná.

Ahogy öregszünk, a szemlencsénk veszít a rugalmasságából, ami azt jelenti, hogy támogatásra lesz szüksége. Ezt presbiópiának nevezzük, és mindenkivel megtörténik, általában 40 éves kora körül. A sablonos, régi megoldás az olvasószemüveg, amit könnyű elveszíteni és idegesítő cserélgetni az egyfókuszú szemüvegünkkel.

Ebben a cikkben eloszlatunk néhány tévhitet. Bemutatjuk a panaszokat és tüneteket, amelyet érezhet, miközben próbál alkalmazkodni progresszív lencséihez. Leírjuk, hogyan szokhat hozzá könnyebben, és miért fontos a személyre szabás.

A progresszív lencsékhez való hozzászokás során felmerülő panaszok és tünetek

Talán hallott már történeteket a progresszív lencsékhez való hozzászokásról. A leggyakoribb félelem, amit hallunk a lépcsőzés, és lépcsőzés közbeni kényelmetlenség-érzés. Ezek a problémák azért adódhatnak, mert a progresszív lencse erőssége/dioptriaértéke fokozatosan változik. Ez különbözteti meg a progresszív lencséket az egyfókuszúaktól, mivel ott egyetlenegy dioptria található az egész lencse felületén, a bifokális lencsék esetében pedig 2 fix dioptria létezik a távoli és közeli látáshoz.

Ezeket a tünetek el fognak múlni, de leírjuk, hogy tudja, mire kell számítania:

 • Fejfájás
 • Mélységészlelési problémák – bizonytalan, hogy milyen messze vannak a tárgyak Öntől
 • Szédülés vagy hányinger
 • Imbolygásérzet
 • Kényelmetlenség és bizonytalanság lépcsőzéskor
 • Periférikus látás torzítás
 • Alkalmazkodási nehézségek az első néhány percben
 • Fókuszálási nehézségek a különböző közbenső és közeli távolságokra

Ez a lista hosszúnak tűnhet, de az is lehet, hogy egyiket sem fogja tapasztalni a fentiek közül. Amennyiben igen, legyen tisztában azzal, hogy az agya alkalmazkodni fog és a tünetek el fognak tűnni. A progresszív lencsékhez való hozzászokáshoz kicsit máshogy kell használnia a fejét, szemeit és a testtartására is hatással lehet, ha a legjobbat akarja kihozni a lencséiből. Minél jobban személyre szabottak lencséi, annál gyorsabban fogja megszokni őket.

Egy sokoldalú lencse megéri a megszokási időt, és megengedi, hogy a saját életét élje.

Hogyan alkalmazkodjon gyorsan?

Számos dolog van, amit megtehet, hogy gyorsabban alkalmazkodjon a progresszív lencsékhez. Ezek közül néhány arról szól, hogyan kellene megváltoztatnia a szemüveg-viselési szokásait, a többi pedig, hogy hogyan dolgozhat együtt az optikusával a lencséi személyre szabásán.

Mi segíthet gyorsabban alkalmazkodni?

 1. Hordja elsődleges szemüvegként. Ha azzal próbálja egyszerűsíteni az életét, hogy cserélgeti a korábbi szemüvegével, sokkal tovább fog tartani a megszokás.
 2. Új területeket kell találnia a lencséjén, ahelyett, hogy a legkényelmesebb helyet használja. 3 fő terület van: távoli, közbenső és közeli. Tapasztalja ki a zónákat a lencséjén és használja őket megfelelően.
 3. Győződjön meg róla, hogy kényelmes a kerete, és passzol az arcához.
 4. Győződjön meg róla, hogy optikusa jól illeszti be a lencséket a keretbe, a megfelelő eszközzel.
 5. A szemvizsgálaton mondja el optikusának a főbb tevékenységeit (pl. hobbik, munka, család). Ismerve a szükségleteit a megfelelő lencsetervezést ajánlhatják, az Ön személyes életstílusához igazítva.

A lencsék személyre szabása

A progresszív lencsék erőssége változik távolról közelre, ezt hívjuk csatornának. A legfontosabb dolog, amit tudnia kell a progresszív lencsékről, hogy az életstílusának megfelelően személyre lehet szabni őket, beleértve a csatornát is. Ez nagyobb hatékonyságot biztosít.

Amikor új progresszív lencsét választ, győződjön meg róla, hogy a megoldás Önre van szabva. Minél jobban alkalmazkodik a tervezés (pl. a csatorna) az Ön vizuális igényeihez, annál könnyebben és gyorsabban fogja megszokni új lencséit.

De mit jelent a személyre szabás? Ha sok időt tölt olvasással, vagy a képernyők előtt, illetve olyan dolgokkal, amelyek közel vannak Önhöz, olyan lencsére lesz szüksége, amely jobban közelre fókuszál. Ha az ideje nagy részét odakint tölti, nem lesz szükséges ugyanaz a támogatás a közeli tárgyakra, és a lencséknek inkább távolra és a közbenső távolságokra kell fókuszálni.

Miért kellene progresszív lencsét vennie?

Talán azon gondolkozik, miért kellene végigmennie a megszokási folyamaton; néhány tünet nagyon idegesítőnek hangzik. Bízzon bennünk, megéri progresszív lencsére váltani, ha olvasó vagy bifokális szemüvegre van szüksége.

A progresszív lencsék azt jelentik, hogy nem kell többé váltogatnia szemüvegeit, hacsak nincs valami speciális körülmény. Lehet egy dioptriás napszemüvege a szabadban töltött napokra vagy a vezetéshez, esetleg egy digitális szemüvege speciális tulajdonságokkal, arra az esetre, mikor órákat tölt a képernyő előtt.

Egy megfelelően személyre szabott progresszív lencse illeszkedni fog az életstílusához, szóval a legtöbb tevékenységéhez használni tudja majd. Együtt fog működni Önnel vacsorakészítéskor: a fókuszváltások a recept olvasása és az étel készítése és minden más között egyszerűen mennek majd.

Megjegyzés a bifokális szemüveglencsékről

Talán eddig ragaszkodott a bifokális szemüvegéhez, ahelyett, hogy progresszívre cserélte volna őket. A váltás egy új élményt, és jobban alkalmazkodó látómezőket fog nyújtani, mivel kettő helyett több, különböző távolságon alapul. A legnagyobb kihívás a progresszív lencsék megszokásában, hogy talán egy kicsit elveszettnek érezheti magát, ameddig nem tapasztalja ki a megfelelő területeket, de ez általában automatikusan és elég gyorsan történik.

Váltson!

A progresszív lencsék megszabadítják az olvasó- és egyfókuszú szemüvege közötti váltogatástól, miközben különböző látómezőket biztosítanak, amelyek bármilyen távolságra működnek. A progresszív lencsék változatossága és személyre szabási lehetőségei egy teljesen új látásélményt nyújtanak. Ha gondolkozik a váltáson, keressen minket bizalommal, hogy megtaláljuk az Önnek megfelelő lencsét és személyre szabási lehetőségeket.

Optikvárium – Szemrevaló megoldások

📧optikvarium@gmail.com

Bocskai utca 15. | +36 42 872 047, Vasgyár utca 2. | +36 42 313 114

Üzleteinkben készséggel válaszolunk minden felmerülő kérdésére. Lépjen velünk kapcsolatba,  vagy foglaljon időpontot!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *